In Hoogerheide begeleidt Esther Hartog, Consulent Leven Lang Leren bij bibliotheek West-Brabant, zo’n cursus. Zij vertelt hoe ze de deelnemers heeft geworven, hoe de cursus eruit ziet en wat de deelnemers ervan vinden.

Man doet de administratie

De cursus heeft Esther gepromoot via diverse kanalen: lokale kranten, maar ook via het Startpunt Grip op Geld en de partners die aangesloten zijn bij het armoedepact in de gemeente Woensdrecht. Esther: “Via die wegen hebben zich enkele dames aangemeld. Dat deden ze omdat hun man de administratie doet en ze wilden daar zelf ook inzicht in hebben. De mannen stonden er niet meteen achter dat de dames hier meer over wilden weten. Ik heb geadviseerd dat ze de lesmap thuis open laten liggen. Dit wekte de interesse van de mannen, ze vonden het toch wel handig. Een paar mannen zijn hun vrouwen nu uitleg aan het geven. Dat vind ik super leuk!”

Inspelen op leerbehoefte

Een paar dames hebben ook moeite met lezen en/of rekenen. “Eén mevrouw heeft al aangegeven dat ze na deze cursus verder wil met rekenen. Een andere mevrouw gaat de cursus Digisterker of Klik & Tik doen. Voor ’t zelfde geld kun je dus inzetten als camouflagecursus. Mensen melden zich omdat ze meer willen weten over hun administratie. Tijdens de cursus zie je waar mensen moeite mee hebben en deelnemers komen meer te weten over de cursusmogelijkheden. Ook kan ik dan inspelen op hun persoonlijke leerbehoeften.”

Praktisch en overzichtelijk

Het materiaal bestaat uit een werkmap met opdrachten over twintig verschillende thema’s. “Thema’s die aan bod komen zijn bijvoorbeeld het op orde krijgen van je administratie, internetbankieren, onverwachte uitgaven, verzekeringen en geld en kinderen. De werkmap is losbladig, zodat deelnemers hun eigen administratie kunnen invoegen. Het materiaal bevat lees-, reken- en schrijfopdrachten. Naast de werkmap voor deelnemers is er ook een vrijwilligersgids beschikbaar. Deze is heel praktisch en overzichtelijk, je krijgt bijvoorbeeld handvatten om een opzet en lesvoorbereiding te maken. De cursus omvat twintig lessen, maar we geven er nu tien. Van de deelnemers hoorde ik dat ze twintig wel lang zouden vinden, dan hadden ze zich niet aangemeld. Tien lessen is voor deze groep overzichtelijker.”

Praktisch toepasbaar

Esther merkte dat er bij de cursisten veel naar boven komt. “Je kunt dus niet altijd doen wat je hebt voorbereid, omdat mensen de behoefte hebben om hun verhalen te delen. Daarom is het goed dat een vrijwilliger dit samen doet met een professional, of dat je hiervoor een vrijwilliger vraagt die daar goed op in kan spelen en de grens daarin kan bewaken. De deelnemers vinden het heel waardevol om onderling uit te wisselen. Met een groepje oefenen heeft dus echt meerwaarde ten opzichte van 1-op-1. Ook vinden ze het heel fijn om een eigen map te hebben. De map leest makkelijk vinden ze, en het is heel praktisch inzetbaar.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over de methoden Voor ’t zelfde geld, bekijk dan hier een voorbeeld. Wilt u meer weten over de lokale samenwerking in West-Brabant, neem dan contact op met Ernestine Schipper via ernestineschipper@lezenenschrijven.nl.