Amy (44) had veel moeite met lezen en schrijven. Zijn vrouw motiveerde hem om het te gaan leren. Nu leest en schrijft hij beter dan ooit. "Maar de ondertiteling op tv gaat me nog steeds iets te snel."

 “Als kind had ik al echt gevoel voor teksten van liedjes. Die kon ik makkelijk onthouden. Met lezen en schrijven had ik wel veel moeite. Ze kwamen er pas laat achter dat ik zware dyslexie heb.”

Op zijn 27e krijg Amy een hersenbloeding. Daarna moest hij opnieuw leren lezen. “Mijn woonbegeleider had een bepaald formulier dat ik in moest vullen. Ik hield dat een beetje af. Mijn vrouw zat daarbij en zei: ik heb het idee dat mijn man moeite heeft met lezen en schrijven. En dat klopte. Mijn woonbegeleider heeft me aangemeld voor een cursus. Mijn vrouw was lange tijd ziek, maar stimuleerde me heel erg om beter te leren lezen en schrijven. Toen ik was begonnen met de cursus overleed mijn vrouw. Toen ben ik gestopt.”

“Uiteindelijk besloot ik om het weer op te pakken, ik ben een doorzetter.” Inmiddels schrijft Amy eigen songteksten. En hij leest beter dan ooit, maar hij wil blijven leren. “Soms moet ik dingen twee, drie keer lezen voordat ik het begrijp. Woorden die ik niet ken, onderstreep ik en zoek ik op. Ik schaam me niet voor mijn beperking. Ik doe er wat aan en daar ben ik heel trots op.”

Nu zet Amy zich in als Taalambassadeur. “Ik schaam me niet voor mijn beperking. Ik doe er wat aan en daar ben ik heel trots op. Fijn als ik anderen kan helpen met mijn verhaal.” Daarnaast zet hij zich tijdens de Week van de Alfabetisering in als Razende Reporter. Hou onze sociale media in de gaten voor zijn reportages!

Herkenbaar?

Ben of ken je iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Aanmelden voor een cursus kan via onze website.

Logo Stichting ABC

Stichting ABC

Stichting Lezen en Schrijven werkt nauw samen met Stichting ABC. Stichting ABC behartigt de belangen van laaggeletterden, traint Taalambassadeurs en begeleidt ze bij hun werkzaamheden als Taalambassadeur.

Ga voor meer informatie naar www.st-abc.nl