Wat kan je als professional doen?

Ouders spelen een belangrijke rol in de taalontwikkeling van hun kind. Vooral in de eerste 1000 dagen (vanaf de zwangerschap tot 2 jaar) kunnen ze een groot verschil maken door veel te praten met hun kind. Veel ouders zijn zich hier (nog) niet van bewust. Of ze missen concrete handvatten om hun kind te helpen.  

De Gouden Taaltips helpen ouders om de taalontwikkeling van hun kind te stimuleren. Ze zijn voor alle ouders die in verwachting zijn of een kind tussen de 0 en 2 jaar hebben. De tips geven ouders de kennis en handvatten die ze nodig hebben om hun kind de taalbasis te geven die het nodig heeft.  

Help ouders om de Gouden Taaltips in de praktijk te brengen. Bij de Gouden Taaltips is een handleiding gemaakt. Hierin lees je meer over de wetenschappelijke achtergrond van de tips. En zijn tips van professionals voor professionals verzameld om ouders te helpen de Gouden Taaltips uit te proberen.  

Gouden Tips

Handleiding bij Gouden Taaltips

De gemeente Eindhoven maakte dit filmpje van de Gouden Taaltips.

Waarom is taal zo belangrijk?

Opgroeien in een taalrijke omgeving heeft veel voordelen. En de ontwikkeling van taal begint al in de eerste 1000 dagen van het kind. In het kennisblad lees je meer over de taalontwikkeling bij jonge kinderen. En over de rol van ouders hierin. 

Kennisblad Taalontwikkeling bij jonge kinderen

Taalschatten filmpje

Waarom is het belangrijk om met jonge kinderen te praten, zelfs al voor de geboorte? Tilburg University onderzocht het. In dit filmpje legt onderzoeker Marion van den Heuvel uit hoe een kind taal leert. En waarom het belangrijk is daar al vroeg mee te beginnen.

Wetenschappelijk onderzoek

Hoe zien ouders hun rol in taalontwikkeling van hun kind? Tilburg University vroeg het hen. Veel ouders weten nog niet dat zij hier zelf grote invloed op hebben. De ouders die er tips over hebben gekregen, vonden dat heel nuttig. Het loont om ouders hierin te stimuleren. 

Infoblad Ouders en de taalontwikkeling van hun kind

Rapportage Ouders en de taalontwikkeling van hun kind