Om ouders in de wijk Kanaleneiland in Utrecht te stimuleren hun kinderen voor te lezen, plaatsen (Digi)Taalpartners vijf mini-bibliotheekkastjes in de wijk. Tijdens een feestelijke onthulling op vrijdag 28 januari plaatsten zij het eerste kastje bij het Krachtstation. Deze actie volgt op het uitdelen van afgeschreven kinderboeken tijdens de Week van Lezen en Schrijven in september 2021.

Voorleesdagen artikel

Kanaleneiland Leest! 

“Mijn droom is dat iedereen in Kanaleneiland leert lezen. En dromen zijn er om waar te maken. Daarom heb ik dit idee besproken met de Taalpartners in de wijk en het werd met open armen ontvangen”, vertelt Amina Berkane Abakhou, projectleider Wijksupport bij Krachtstation. 

Samen met verschillende (digi)Taalpartners in Utrecht en studenten Social Work van Hogeschool Utrecht maakten we een plan om de lees- en taalvaardigheden van kinderen en ouders in de wijk te verbeteren. Het doel van dit plan: kinderen en ouders stimuleren om meer te gaan (voor)lezen. Zo ontstond de actie ‘Kanaleneiland Leest!’. "Tijdens de Week van Lezen en Schrijven deelden we ruim 300 afgeschreven bibliotheekboeken uit op drie basisscholen in Kanaleneiland. Daarmee wilden we kinderen én ouders stimuleren meer (voor) te lezen”, vertelt onze adviseur Radj Ramcharan. “Bij de boeken gaven wij ook een flyer mee met informatie over de bibliotheek. Bijvoorbeeld dat lid worden van de bibliotheek gratis is voor iedereen onder de 18 jaar. Ook geven we 10 tips die ouders helpen bij het voorlezen.”

Gratis boeken in de hele wijk 

Na het uitdelen van de kinderboeken was het tijd voor de volgende actie: Mini-bibliotheekkastjes plaatsen in de wijk met gratis kinderboeken. Het Initiatievenfonds Utrecht is enthousiast over de actie en kende daarom een subsidie toe. Hannah Jansen, wijkadviseur ZuidWest: “Ik vind het mooi om te zien dat professionals en inwoners van de wijk sámen dit initiatief bedenken en uitvoeren. Dit steunen wij graag.” Studenten Social Work hebben samen met kinderen uit de buurt, de kastjes geschilderd en gevuld met kinderboeken. Met deze kastjes willen wij het mogelijk maken dat in elk huis kinderboeken aanwezig zijn. “In elke hoek een boek!”, aldus Amina. Iedereen mag gratis een boek pakken en houden. Je mag ook een boek achterlaten. Zo blijven de kastjes gevuld. De Taalpartners in de wijk zullen de kastjes ook blijven aanvullen met kinderboeken.

“Lees samen met uw kind elke dag een kwartier, dan leert een kind gemiddeld al 1.000 woorden in een jaar!” 

– Radj Ramcharan

Boeken binnen handbereik  

Tijdens het uitdelen van de kinderboeken in de Week van Lezen en Schrijven viel een aantal dingen op: ouders vonden het erg fijn dat de boeken gratis waren, want boeken zijn duur. Boeken lenen bij de bibliotheek is maar tijdelijk; ze moeten ook weer terug. Ben je bovendien te laat met terugbrengen, dan krijg je een boete. Oualid, student Social Work: “Door boeken gratis beschikbaar te stellen in deze kastjes in de wijk, willen we ouders stimuleren een taalrijke thuisomgeving te creëren. Wanneer boeken thuis in het zicht liggen en het niet erg is als er eens een bladzijde scheurt, is het makkelijker om een keer een boek te pakken in plaats van de tv aan te zetten of te gamen.”

Voorleesdagen artikel (2)

In de komende weken plaatsen we nog vier kastjes. Op 9 februari is basisschool Da Costa Kanaleneiland aan de beurt. Wijkwethouder Linda Voortman opent daar dan het tweede kastje. Ook komt er een mini-bibliotheekkastje in de voortuin van Amina en haar dochter Kenza. Amina vertelt: “Ik hoor steeds weer bij ouders van kinderen uit groep 7 en 8 dat begrijpend lezen een probleem is. Laten wij kleinschalig beginnen door boeken te delen met elkaar in Kanaleneiland. En te gaan starten met lezen.” 

We zijn nog op zoek naar een locatie voor het vierde en vijfde mini-bibliotheekkastje. Weet jij een geschikte plek? Laat het ons weten! Neem contact op met Radj Ramcharan via radjramcharan@lezenenschrijven.nl

Radj Ramcharan

Adviseur