De boekjes bij Succes! Taal

In alle boekjes staan opdrachten die passen bij de dagelijkse praktijk van deelnemers. Bijvoorbeeld:

  • Eerste hulp aan kinderen
  • Naar de dokter
  • Veilig werken
  • Dit doet de gemeente

Zo verbeteren deelnemers hun taalniveau aan de hand van thema’s die zij interessant vinden. Begeleiders en deelnemers kiezen samen de thema’s en opdrachten. De boekjes kun je per niveau in willekeurige volgorde gebruiken. Alle Succes!-boekjes hebben dezelfde opbouw. Achterin elk boekje staan algemene aanwijzingen voor de begeleider, de antwoorden per opdracht en tips bij de opdrachten.

Succes! Taal bestaat uit ongeveer 80 boekjes, verdeeld over drie niveaus: Instroom, 1F en 2F.

De Basishulp bij Succes! Taal

Omdat elke deelnemer eigen schrijfproblemen en een eigen woordenschat heeft, staan er in de boekjes van Succes! Taal geen oefeningen over spelling, grammatica of woordenschat. Daarom is er de Basishulp Taal bij Succes! Deze hulp bestaat uit een uitgebreide set Taalkaarten, met uitleg en oefensuggesties bij veel voorkomende schrijfproblemen op niveau Instroom, 1F en 2F. Bijvoorbeeld over:

  • Wanneer schrijf je een d of en t?
  • Wat is de overtreffende trap van goed?
  • Wanneer je schrijf je een tussenstreepje?

De Taalkaarten zijn bedoeld als extra uitleg, extra houvast en ondersteuning voor de deelnemer bij de boekjes. Een begeleider kan een Taalkaart kiezen waar de deelnemer op dat moment het meeste baat bij heeft. Zo kan hij maatwerk geven. Op de voorkant van de kaarten staan steeds voorbeelden met uitleg voor de deelnemer. Op de achterzijde staan oefensuggesties en soms verwijzingen naar websites met extra oefeningen voor de begeleider. 

In de Basishulp Taal staan ook hoofdstukken over: Begeleiden bij lezen, Begeleiden bij schrijven, Woordenschat, Grammatica ‘anders’ en Werken met Succes! in een groepje.

De methode Succes!

Succes! Taal is onderdeel van de methode Succes! Met deze methode oefenen deelnemers samen met een begeleider met lezen, schrijven, spreken, rekenen en/of digitale vaardigheden. Succes! is beschikbaar op verschillende niveaus.

De methode bestaat uit:

Bekijk hier de titels van alle Succes! boekjes.

Aan de slag met Succes!?

Succes! is beschikbaar voor alle (vrijwilligers-)organisaties die werken met de aanpak Taal voor het leven en onderdeel uitmaken van een lokaal taalnetwerk. De boekjes en de Basishulp kun je als partner bestellen in de Bestelportal Taal voor het leven.

Wil je als vrijwilliger of begeleider aan de slag met Succes! Taal? Dan moet je eerst de Basistraining van Taal voor het leven volgen. Voor het leren werken met Succes! Rekenen of Succes! Digitale vaardigheden zijn speciale trainingen ontwikkeld. Informeer hiernaar bij je organisatie. Of mail je vragen naar info@lezenenschrijven.nl.

Hulp nodig?

Neem contact op.

Ellen Pattenier