De boekjes bij Succes! Taal 

In alle boekjes staan opdrachten die passen bij de dagelijkse praktijk van deelnemers. Bijvoorbeeld: 

  • Eerste hulp aan kinderen 
  • Een afspraak bij de dokter 
  • Veilig werken 
  • Dit doet de gemeente 

Zo kunnen deelnemers hun taalniveau verbeteren aan de hand van thema’s die zij interessant vinden. Begeleiders en deelnemers kiezen samen de thema’s en opdrachten. De boekjes kun je per niveau in willekeurige volgorde gebruiken.  

Alle Succes!-boekjes hebben dezelfde opbouw: 

  • Vooruitkijken ‘Kiezen wat je wil doen’ 
  • Uitvoeren ‘De oefeningen’ 
  • Terugkijken 

Achterin elk boekje staan algemene aanwijzingen voor de begeleider, de antwoorden en tips bij de opdrachten. Succes! Taal bestaat uit ongeveer 80 boekjes, verdeeld over drie niveaus: Instroom, 1F en 2F. 

 

De Basishulp bij Succes! Taal 

Omdat elke deelnemer eigen schrijfproblemen en een eigen woordenschat heeft, vind je in de boekjes van Succes! Taal geen oefeningen over spelling, grammatica of woordenschat. Daarvoor is de Basishulp Taal bij Succes! ontwikkeld. 

Deze hulp bestaat uit een uitgebreide set Taalkaarten. Een Taalkaart is een A4’tje met uitleg en oefensuggesties bij veel voorkomende schrijfproblemen op niveau Instroom, 1F en 2F. Bijvoorbeeld over: 

  • Wanneer schrijf je een d of een t? 
  • Wat is de overtreffende trap van goed? 
  • Wanneer je schrijf je een tussenstreepje? 

De Taalkaarten zijn bedoeld als extra uitleg, extra houvast en ondersteuning voor de deelnemer bij de boekjes. Een begeleider kan een Taalkaart kiezen waar de deelnemer op dat moment het meeste baat bij heeft. Zo kan hij maatwerk geven. Op de voorkant van de kaarten staan steeds voorbeelden met uitleg voor de deelnemer. Op de achterkant staan oefensuggesties en soms verwijzingen naar websites met extra oefeningen voor de begeleider.  

In de Basishulp Taal staan ook hoofdstukken over: Begeleiden bij lezen, Begeleiden bij schrijven, Woordenschat, Grammatica ‘anders’ en Werken met Succes! in een groepje. 

De methode Succes! 

Succes! Taal is onderdeel van de methode Succes! Met deze methode oefenen deelnemers samen met een begeleider met lezen, schrijven, spreken, rekenen en/of digitale vaardigheden. Succes! is beschikbaar op verschillende niveaus. 

De methode bestaat uit: 

 

Bekijk hier de titels van alle Succes!-boekjes

Aan de slag met Succes!? 

De boekjes van Succes! en de bijbehorende Basishulpen kun je bestellen via de webwinkel van Boom NT1: www.nt1.nl.

Wil je als vrijwilliger of begeleider aan de slag met Succes! Rekenen? Dan moet je eerst de Basistraining Taal voor het leven volgen en daarna de verdiepende module ‘Rekenen’. Informeer hiernaar bij je organisatie waar je (als vrijwilliger) bij bent aangesloten.

 

Heb je nog vragen?

Neem contact op.

Ellen Pattenier