De boekjes bij Succes! Rekenen 

In alle boekjes staan opdrachten die passen bij de dagelijkse praktijk van deelnemers. Bijvoorbeeld: 

  • Klussen in huis 
  • Ik word eigen baas  
  • Koken voor anderen 
  • Wat kost het? 

Zo kunnen deelnemers hun rekenniveau verbeteren aan de hand van thema’s die zij interessant vinden.  

Begeleiders en deelnemers kiezen samen de thema’s en opdrachten. De boekjes kun je per niveau in willekeurige volgorde gebruiken.  

Alle Succes!-boekjes hebben dezelfde opbouw: 

  • Vooruitkijken ‘Kiezen wat je wil doen’ 
  • Uitvoeren ‘De oefeningen’ 
  • Terugkijken 

Achterin elk boekje staan algemene aanwijzingen voor de begeleider, de antwoorden per opdracht en tips bij de opdrachten. Er zijn boekjes voor de rekenniveaus Instroom, 1F en 2F. In elk boekje zitten meerdere domeinen: Getallen, Verhoudingen, Meten en Meetkunde en Verbanden. 

De Basishulp bij Succes! Rekenen 

Omdat elke deelnemer eigen rekenproblemen heeft, vind je in de Basishulp extra uitleg over veel voorkomende rekenproblemen en oefensuggesties op een A4’tje. De Rekenkaarten geven extra ondersteuning op verschillende niveaus: Instroom, 1F en 2F.  

Bijvoorbeeld: 

  • Hoe laat is het? 
  • Hoe bereken je de inhoud? 
  • Wat is een cirkeldiagram? 

De Rekenkaarten zijn bedoeld als extra uitleg, extra houvast en ondersteuning voor de deelnemer bij de boekjes. Een begeleider kan een Rekenkaart kiezen waar de deelnemer op dat moment het meeste baat bij heeft. Zo kan hij maatwerk geven. Op de voorkant van de kaarten staan steeds voorbeelden met uitleg voor de deelnemer. Op de achterkant staan oefensuggesties en soms verwijzingen naar websites met extra oefeningen voor de begeleider.  

In de Basishulp Rekenen staan ook hoofdstukken over het begeleiden bij rekenen en hoe je een rekengesprek voert. 

De methode Succes! 

Succes! Rekenen is onderdeel van de methode Succes! Met deze methode oefenen deelnemers samen met een begeleider met lezen, schrijven, spreken, rekenen en/of digitale vaardigheden. Succes! is beschikbaar op verschillende niveaus. 

De methode bestaat uit: 

Bekijk hier de titels van alle Succes!-boekjes

Aan de slag met Succes!? 

De boekjes van Succes! en de bijbehorende Basishulpen kun je bestellen via de webwinkel van Boom NT1: www.nt1.nl.

Wil je als vrijwilliger of begeleider aan de slag met Succes! Rekenen? Dan moet je eerst de Basistraining Taal voor het leven volgen en daarna de verdiepende module ‘Rekenen’. Informeer hiernaar bij je organisatie waar je (als vrijwilliger) bij bent aangesloten.

 

Heb je nog vragen?

Neem contact op.

Ellen Pattenier