Voor hele gewone dingen heb je tegenwoordig vaak digitale vaardigheden nodig. Denk bijvoorbeeld aan: het bestellen van een pizza, het versturen van een foto in WhatsApp, het inschrijven voor een huurwoning, het aanvragen van een toeslagen aanvragen of bijvoorbeeld online solliciteren.

De boekjes bij Succes! Digitale vaardigheden

In alle boekjes staan opdrachten die passen bij de dagelijkse praktijk van deelnemers. Bijvoorbeeld:

  • Voor het eerste op je smartphone
  • Op het internet
  • Een mailtje!

Zo verbeteren deelnemers hun digitale vaardigheden aan de hand van thema’s die zij interessant vinden. Begeleiders en deelnemers kiezen samen de thema’s en opdrachten. De boekjes kun je per niveau in willekeurige volgorde gebruiken. Alle Succes!-boekjes hebben dezelfde opbouw. Achterin elk boekje staan algemene aanwijzingen voor de begeleider, de antwoorden per opdracht en tips bij de opdrachten.

Er zijn tien boekjes op twee niveaus: Instroom en Basisniveau, verdeeld over de vijf verschillende domeinen: Het gebruik van ICT-systemen, Beveiliging, Privacy en gezondheid, Informatie zoeken, Informatie verwerken en Digitaal communiceren. De eerste tien boekjes zijn mede mogelijk gemaakt door het KPN Mooiste Contact Fonds.

De e-learning bij Succes! Digitale vaardigheden

Naast de boekjes ontwikkelden we ook een e-learning. Daarmee kunnen de deelnemer sommige onderwerpen uit de boekjes ook digitaal kan oefenen. Bekijk hier de e-learning.

De Basishulp bij Succes! Digitale vaardigheden

Omdat elke deelnemer eigen problemen heeft met het verwerven van vaardigheden, staat in de Basishulp Succes! Digitale vaardigheden een uitgebreide set Digitaalkaarten. Daarin staan stappenplannen en oefeningen rond allerlei veel voorkomende digitale handelingen. Bijvoorbeeld over:

  • Een foto versturen in WhatsApp
  • Een veilig wachtwoord onthouden
  • Videobellen

De Digitaalkaarten zijn bedoeld als extra uitleg, extra houvast en ondersteuning voor de deelnemer bij de boekjes. Een begeleider kan een Digitaalkaart kiezen waar de deelnemer op dat moment het meeste baat bij heeft. Zo kan hij maatwerk geven. Op de voorkant van de kaarten staan steeds voorbeelden met uitleg voor de deelnemer. Op de achterzijde staan oefensuggesties en soms verwijzingen naar websites van Oefenen.nl met extra oefeningen voor de begeleider. 

De methode Succes!

Succes! Digitale vaardigheden is onderdeel van de methode Succes! Met deze methode oefenen deelnemers samen met een begeleider met lezen, schrijven, spreken, rekenen en/of digitale vaardigheden. Succes! is beschikbaar op verschillende niveaus.

De methode bestaat uit:

Succes! boekjes Taal

Overzicht

Aan de slag met Succes!?

Succes! is beschikbaar voor alle (vrijwilligers-)organisaties die werken met de aanpak Taal voor het leven en onderdeel uitmaken van een lokaal taalnetwerk. De boekjes en de Basishulp kun je als partner bestellen in de Bestelportal Taal voor het leven.

Voor het leren werken met Succes! Digitale vaardigheden of Succes! Rekenen zijn speciale trainingen ontwikkeld. Wil je aan de slag met Succes! Taal? Dan moet je eerst de Basistraining van Taal voor het leven volgen. Informeer hiernaar bij je organisatie. Of mail je vragen naar info@lezenenschrijven.nl.

Hulp nodig?

Neem contact op.

Ellen Pattenier