Hier vindt u alle informatie over Taalambassadeurs in Rotterdam Rijnmond. We leggen uit wat Taalambassadeurs zijn en wat ze voor uw organisatie in Rotterdam Rijnmond kunnen betekenen. Laat u inspireren.

Iedereen in Rotterdam Rijnmond moet kunnen meedoen

De gemeentes in Rotterdam Rijnmond willen dat iedereen die in Rotterdam Rijnmond woont mee kan doen in onze samenleving. Voor sommige inwoners is dat lastig, omdat zij moeite hebben met lezen en schrijven. Daarom hebben deze gemeentes ons gevraagd om hen te helpen met Taalambassadeurs werven en inzetten.

Wat zijn Taalambassadeurs?

Taalambassadeurs zijn mensen die voorheen moeite hadden met lezen en schrijven. Zij zijn ‘ervaringsdeskundig’. Ze weten wat in het dagelijks leven lastig is als je moeite hebt met taal. Taalambassadeurs zijn terug gegaan naar school en dat heeft hun veel opgeleverd. Door te vertellen over hun eigen ervaringen stimuleren zij anderen om ook weer te gaan leren. En ze laten organisaties zien waarom het zo belangrijk is om duidelijk te communiceren, hoe je dat doet en wat het oplevert.
 

Taalambassadeur Koos
"Laatst ging ik Chinees halen en toen kwam ik een oud-collega tegen. Ik zei dat ik haast had omdat ik naar school moest en we raakten aan de praat. Wat denk je? Drie weken later kwam hij binnenlopen bij de Nederlandse les." – Koos

Wat kunnen Taalambassadeurs voor uw organisatie doen?

Taalambassadeurs delen hun ervaringen en geven u advies over duidelijke communicatie. Hoe doen zij dat?

 • Een Taalambassadeur komt op bezoek bij uw organisatie en vertelt uw medewerkers wat het betekent om niet goed te kunnen lezen en schrijven.
 • Een groep Taalambassadeurs kijkt mee naar uw communicatiemiddelen, zoals brieven, website, vragenlijst of de bewegwijzering van uw gebouw en geeft adviezen voor verbetering.
 • Of we maken in overleg met u een plan. Met de adviezen van de Taalambassadeurs kunt u uw communicatie eenvoudiger en toegankelijker maken.
   

Dit levert Taalambassadeurs inzetten u concreet op

Bijvoorbeeld:

 • Efficiëntere dienstverlening. Doordat uw boodschap direct duidelijk is, bespaart u tijd. Er komen minder telefoontjes na het versturen van een brief of cliënten begrijpen meteen wat u hen vraagt.
 • Tevreden klanten. Uw boodschap komt over en uw klanten weten wat ze van u kunnen verwachten.
 • Minder ongelukken op de werkvloer. Het bedienen van machines bijvoorbeeld gaat beter als iedereen goed begrijpt wat hij/zij moet doen.
 • U zorgt ervoor dat iedereen mee kan doen. Met een duidelijke boodschap begrijpt iedereen wat u bedoelt, ook mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.
   
Taalambassadeur Dick
"Een overheidsdienst ging van acht ingewikkelde brieven terug naar vijf brieven in begrijpelijke taal. Ik ben er trots op dat ik daaraan heb bijgedragen." – Dick

Ervaringen van andere organisaties

U bent niet de eerste die profiteert van de kennis en ervaring van Taalambassadeurs.

 • Het Franciscus Gasthuis in Rotterdam vroeg Rotterdamse Taalambassadeurs om een COPD-vragenlijst te beoordelen. Longartsen gebruiken de uitkomsten van deze vragenlijst om een behandelplan op te stellen. Het is dus belangrijk dat patiënten zo’n vragenlijst goed begrijpen. Taalambassadeurs gaven nuttige tips en inzichten.
   
 • Woningcorporatie Woonstad Rotterdam vroeg Taalambassadeurs om hun website en brieven te bekijken. Komt de boodschap wel over? Ook hielpen Taalambassadeurs om het thema eenvoudige communicatie intern écht op de agenda te krijgen en te houden. Want vooral dat laatste  is een belangrijke voorwaarde om resultaten te boeken.
 • Hogeschool Rotterdam (opleiding logopedie en fysiotherapie) vroeg advies aan Taalambassadeurs over een medische vragenlijst. Het is belangrijk dat patiënten deze vragenlijst over nekklachten goed begrijpen en invullen zodat fysiotherapeuten 
 • Het Ikazia Ziekenhuis nam een podcast op over laaggeletterdheid, als onderdeel van hun sociaal jaarverslag 2020. Taalambassadeur Dick werkte hieraan mee. In het Ikazia is veel aandacht voor laaggeletterdheid en lage gezondheidsvaardigheden. Eén op de drie mensen in Rotterdam Zuid heeft namelijk moeite met lezen en schrijven.
 • Taalambassadeurs keken voor het Ministerie van Algemene Zaken en de Erasmus Universiteit mee naar de vormgeving en inhoud van een flyer over donorregistratie. De sessie leverde nuttige adviezen op. Niet alleen over taal, ook over kleur- en taalgebruik.

Maak kennis met de Taalambassadeurs

Op dit moment bestaat het team Taalambassadeurs in Rotterdam uit vier experts: Koos, Ria, Dick en Hans. Allemaal hadden ze moeite met lezen en schrijven en zijn ze terug gegaan naar school. Ze zijn nu actief in testpanels en delen hun verhalen. Waarom ze Taalambassadeur zijn geworden? De meesten wilden wat terugdoen, omdat het beter leren lezen en schrijven hen veel heeft gebracht.

Maar ze helpen niet alleen anderen, het ambassadeurschap levert hun ook veel op.
 

Naast de ervaren experts zijn er ook Taalambassadeurs in opleiding: Mushin, Bruna, Tsvetomira, Sharmine, Leila en Akosua. Ze kunnen niet wachten totdat ook zij organisaties verder kunnen helpen.

Kent u iemand die een goede Taalambassadeur zou zijn?

Kent u iemand die het leuk vindt om anderen te helpen, van een uitdaging houdt en graag nieuwe mensen ontmoet? Laat het ons dan weten! Wij zijn op zoek naar Taalambassadeurs uit Rotterdam Rijnmond. In deze flyer vindt u onder andere wat Taalambassadeur zijn zo leuk maakt.
 

Flyer ‘Taalambassadeur gezocht’.

Is Taalambassadeur worden iets voor u?

Bekijk dan de flyer ‘Wij zijn op zoek naar jou’ of neem contact met ons op.

Flyer 'Wij zijn op zoek naar jou.'

Taalambassadeur Ria
“Mensen zeggen wel eens: Jij, moeite met lezen en schrijven? Daar zie je helemaal niks van!” “Nee, zeg ik dan, dat zie je aan de buitenkant ook niet. Als er dan ineens bij mensen een lichtje gaat branden, dan heb ik mijn doel bereikt.” – Ria

Beter lezen en schrijven?

De gemeentes in Rotterdam Rijnmond roepen mensen op om aan hun basisvaardigheden te werken. Op www.beterintaal.nu ziet u waar u in Rotterdam een cursus kunt volgen.

Meer weten?

Heeft u vragen over Taalambassadeurs in Rotterdam Rijnmond? Of wilt u weten wat een Taalambassadeur voor u kan doen? Anneke Elenbaas-van Ommen vertelt u er graag meer over. Haar contactgegevens vind u hieronder.
 

 

Anneke Elenbaas-van Ommen

Anneke Elenbaas-van Ommen

Projectleider

Geralda Otten

Adviseur