Heldere informatie in eenvoudige taal 

Alle Nederlanders van 18 jaar of ouder mogen stemmen. Maar wat betekent dat voor de 2,5 miljoen mensen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen? Stemmen is extra lastig als je niet zo goed kunt lezen. Dan is het bijvoorbeeld moeilijk om op internet op te zoeken waar politieke partijen nu precies voor staan. Of om een stembiljet te begrijpen. Daarom ontwikkelden we samen met ProDemos de Verkiezingskrant in gewone taal. De krant heeft het Keurmerk Gewone Taal dat is toegekend door Stichting Makkelijk Lezen. Dit betekent dat de informatieve krant begrijpelijk is voor veel mensen.  

Wat staat er in de krant? 

  • Deze editie over de Tweede Kamerverkiezing gaat over: 
  • Wat doet de Tweede Kamer? 
  • Wie bestuurt Nederland? 
  • Op wie ga ik stemmen? 
  • Stemmen: hoe doe je dat? 
  • Stemmen: wat mag wel en wat mag niet? 

Ook vertellen Taalambassadeurs waarom zij wel of niet stemmen. Yvonne Geers: “Door te stemmen kun je meepraten. Van: “Hé regering, luister even!” 

Verkiezingskrant in gewone taal 2021

Verkiezingskrant
Verkiezingskrant gewone taal 2021 1
Verkiezingskrant gewone taal 2021 2

Lesbrief en instructiekaarten voor docenten en vrijwilligers 

Docenten en vrijwilligers kunnen de Verkiezingskrant gebruiken om over de verkiezingen te praten. En zij kunnen de krant gebruiken om in een lessituatie te oefenen met lezen. In de lesbrief staan handige tips en instructies hoe je dat kunt doen. In de bijbehorende Instructiekaarten staan aanwijzingen om het begeleiden bij lezen goed te laten verlopen. 

Verkiezingskrant in gewone taal 2021

Lesbrief

Verkiezingskrant in gewone taal 2021

Instructiekaarten

Eerdere edities

Voor elke verkiezing maken we een krant. Zo verscheen in 2019 een Verkiezingskrant over de Europeese Parlementesverkiezingen en Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen, in 2018 een Verkiezingskrant over de Gemeenteraadsverkiezingen en in 2017 was er een editie over de Tweede Kamerverkiezingen.

 

Eenvoudige taal voor laaggeletterden 

Wil je meer weten over eenvoudige taal? Bekijk ook eens onze pagina Eenvoudige taal voor laaggeletterden.

Hulp nodig of meer weten?

Neem contact op met een van onze adviseurs.
Esther van der Vrande

Esther van der Vrande

Senior Adviseur
Anouk Raterink

Anouk Raterink

Adviseur