Verkiezingen in 2024

Op donderdag 6 juni 2024 zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Speciaal voor mensen waarvoor lezen en schrijven moeilijk is hebben we met ProDemos weer een Verkiezingskrant in gewone taal gemaakt. In deze krant staat in begrijpelijke taal uitgelegd waar de verkiezingen over gaan, hoe stemmen werkt en wat het Europees Parlement doet.  

Verkiezingskrant Europees parlement 2024 in gewone taal

Verkiezingskrant

Informatie over de instructiekaarten

Hulpmiddel

Heldere informatie in eenvoudige taal

Alle Nederlanders van 18 jaar of ouder mogen stemmen. Maar wat betekent dat voor de 2,5 miljoen mensen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen? Stemmen is extra lastig als je niet zo goed kunt lezen. Dan is het bijvoorbeeld moeilijk om op internet op te zoeken waar politieke partijen nu precies voor staan. Of om een stembiljet te begrijpen. Daarom ontwikkelden we samen met ProDemos de Verkiezingskrant in gewone taal. De krant heeft het Keurmerk Gewone Taal dat is toegekend door Stichting Makkelijk Lezen. Dit betekent dat de informatieve krant begrijpelijk is voor veel mensen.

Je kunt de krant bestellen via de website van Prodemos

Lesbrief en instructiekaarten voor docenten en vrijwilligers   

Docenten en vrijwilligers kunnen de Verkiezingskrant gebruiken om over de verkiezingen te praten. En zij kunnen de krant gebruiken om in een lessituatie te oefenen met lezen. In de lesbrief staan handige tips en instructies hoe je dat kunt doen. In de bijbehorende Instructiekaarten staan aanwijzingen om het begeleiden bij lezen goed te laten verlopen.   

Instructiekaarten bij Verkiezingskrant in gewone taal 2024

Instructiekaarten

Lesbrief Verkiezingskrant in gewone taal 2024

Lesbrief

Vorige verkiezingen  

Hieronder kun je de krant voor verkiezingen voor voor de Tweede kamer 2023, de Provinciale Staten en Waterschappen uit 2023 en de Gemeenteraadsverkiezingen van 2022 nog bekijken.

 

Verkiezingen in 2023

Op woensdag 22 november 2023 waren er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Speciaal voor mensen waarvoor lezen en schrijven moeilijk is hebben we met ProDemos weer een Verkiezingskrant in gewone taal gemaakt. In deze krant staat in begrijpelijke taal uitgelegd waar de verkiezingen over gaan, hoe stemmen werkt en wat de Tweede Kamer doet. 

Verkiezingskrant Tweede Kamer 2023 in gewone taal

Verkiezingskrant Tweede Kamer 2023

Lesbrief Verkiezingskrant in gewone taal 2023

Lesbrief

Instructiekaarten bij Verkiezingskrant in gewone taal 2023

Instructiekaarten

Vorige verkiezingen 

Hieronder kun je de krant voor verkiezingen voor Provinciale Staten en Waterschappen uit 2023 en de Gemeenteraadsverkiezingen van 2022 nog bekijken. 

Verkiezingskrant 2023 Provincies en Waterschappen in gewone taal

Standaard versie

Verkiezingskrant 2023 Provincie-Waterschappen in gewone taal

Toegankelijk voor slechtzienden en geschikt voor de voorleesfunctie

Verkiezingskrant Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Verkiezingskrant in gewone taal (hoge resolutie)

Verkiezingskrant Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Verkiezingskrant in gewone taal (lage resolutie)

Eerdere edities

Voor elke verkiezing maken we een krant. Zo verscheen in 2019 een Verkiezingskrant over de Europeese Parlementesverkiezingen en Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen, in 2018 een Verkiezingskrant over de Gemeenteraadsverkiezingen en in 2017 was er een editie over de Tweede Kamerverkiezingen.

 

Eenvoudige taal voor laaggeletterden 

Wil je meer weten over eenvoudige taal? Bekijk ook eens onze pagina Eenvoudige taal voor laaggeletterden.

Hulp nodig of meer weten?

Neem contact op met een van onze adviseurs.
Esther van der Vrande

Esther van der Vrande

Senior Adviseur