Doe mee met de Week van Lezen en Schrijven!

Op dinsdag 8 september is het Wereldalfabetiseringsdag. Die dag is een ideaal moment om aandacht te vragen voor de aanpak van laaggeletterdheid. Daarom organiseren we van maandag 7 tot en met zondag 13 september de Week van Lezen en Schrijven. Doe je mee?

  Doe mee met de Week van Lezen en Schrijven!

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven vragen we samen met vele honderden partners, zoals gemeenten, bibliotheken, ziekenhuizen, scholen, vrijwilligersorganisaties, extra aandacht voor laaggeletterdheid in Nederland.

Toolkit

Laat zien dat je meedoet! Om zoveel mogelijk aandacht voor jouw activiteit te vragen en jouw activiteit zo mooi mogelijk aan te kleden, kun je hier communicatiematerialen downloaden en uitprinten.

Doe mee!  

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben ze ook vaak moeite met een computer of een smartphone. Om ervoor te zorgen dat zij allemaal aan de samenleving mee kunnen doen, vragen we het Nederlandse publiek, taalnetwerken en bedrijven om tijdens de Week van Lezen en Schrijven in actie te komen. Hieronder delen we ter inspiratie wat activiteiten. Maar je kunt natuurlijk ook zelf wat bedenken! 

Digitale Taalquiz

Wat weten jouw vrienden of collega’s over taal, rekenen en digitale vaardigheden? Je ontdekt het tijdens een (digitale) taalquiz!

(half)volle zalen

Nu de richtlijnen het langzaamaan weer toelaten, kun je met een select groepje betrokkenen bij elkaar komen (op gepaste afstand) en taal en ontspanning samenbrengen. Bijvoorbeeld tijdens een theater-, muziek of filmavond over laaggeletterdheid. Of organiseer een inhoudelijk minisymposium over het thema met sprekers en workshops. 

Verhalencarroussel

Organiseer een voorleesmiddag. Thuis, op school of op een bijzondere locatie: voorlezen kan overal en door iedereen. Zo ontdekt de luisteraar hoe leuk taal is!  

Letterlunch

Taal en lekker eten gaan heel goed samen. Organiseer daarom een heerlijke miniletterlunch met een klein gezelschap. Serveer hapjes en drankjes die met taal te maken hebben en nodig een spreker uit.  
 

Bedenk je eigen taal- of rekenactiviteit

Een taalwandeling, schrijfwedstrijd of boekenruilmarkt… misschien heb je zelf wel een goed idee voor een activiteit tijdens de Week van Lezen en Schrijven!  

Stappenplan

Wil je een activiteit organiseren? Het onderstaande stappenplan kan je daar bij helpen!

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK