Taalwandeling en voorleesroute 

Ga er op uit in de Week en organiseer een leuke taalwandeling met deelnemers en vrijwilligers. Daag deelnemers en vrijwilligers uit om eens een nieuw iemand mee te nemen die misschien ook vrijwilliger wil worden of die de stap wil zetten naar ondersteuning of een cursus. Kijk ook hier voor inspiratie

Of organiseer een voorleesroute waarbij op verschillende locaties in jouw stad of dorp wordt voorgelezen. Of organiseer op school een voorleesroute: laat ouders, juffen, meesters en kinderen in verschillende klaslokalen en op het schoolplein voorlezen. Kies daarbij altijd voor een verhaal dat past bij de belevingswereld van het publiek. Bijvoorbeeld een actueel thema. Want lezen wordt pas echt leuk als het verhaal je raakt. 

 

Ansichtkaart Jij bent top!

De Week is natuurlijk ook een prachtig moment om cursisten en vrijwilligers te laten weten dat zij heel goed bezig zijn. Doe dat bijvoorbeeld door een leuk kaartje met een mooi compliment te sturen! Download hieronder de ansichtkaart. Je kunt deze zelf uitprinten of laten drukken bij een lokale drukker. 

Download de ansichtkaart

Organiseer een lokale Taalheldenverkiezing

Taalhelden zijn overal te vinden! In het hele land zijn mensen die zich inzetten als cursist, als vrijwilliger of bijvoorbeeld als aanjager van een lokaal Taalnetwerk. Zet deze mensen tijdens de Week in het zonnetje door hen uit te roepen tot lokale Taalheld. Hieronder kun je de officiële oorkonde downloaden.

Certificaat lokale Taalheldenverkiezing

Kletskaarten “Vertel je verhaal” 

Iedereen heeft een eigen verhaal. Dat vertelt over wie je bent. Over wat jij leuk of niet leuk vindt. Over wat je graag doet en waar je van houdt. 

Als je iemands verhaal kent, begrijp je iemand beter. Je krijgt waardering voor hoe en wat iemand gedaan heeft. Je begrijpt wat iemand moeilijk of leuk vindt. En je hebt samen plezier over verrassende antwoorden! 

Om te helpen bij het vertellen van je eigen verhaal heeft stichting Lezen en Schrijven de kletskaarten “vertel je verhaal” ontwikkeld. Leuk om in te zetten tijdens de Week van lezen en schrijven! Je kunt de kaarten hieronder downloaden. Print ze zelf op stevig papier of laat ze drukken bij een lokale drukkerij.  

Download Kletskaarten "Vertel je verhaal"