Heldere informatie in eenvoudige taal

Stemmen is extra lastig als je niet zo goed kunt lezen. Dan is het bijvoorbeeld moeilijk om op internet op te zoeken waar politieke partijen nu precies voor staan. Of om een stembiljet te begrijpen. Daarom ontwikkelden we samen met ProDemos de Verkiezingskrant in gewone taal. De krant heeft het Keurmerk Gewone Taal dat is toegekend door Stichting Makkelijk Lezen. Dit betekent dat de informatieve krant begrijpelijk is voor veel mensen.

Wat staat er in de krant?

Deze editie over de Tweede Kamerverkiezing gaat over:

  • Wat doet de Tweede Kamer?
  • Wie bestuurt Nederland?
  • Op wie ga ik stemmen?
  • Stemmen: hoe doe je dat?
  • Stemmen: wat mag wel en wat mag niet?

Ook vertellen Taalambassadeurs waarom zij wel of niet stemmen. Yvonne Geers: “Door te stemmen kun je meepraten. Zo van: Hé regering, luister even!”
 

Lesbrief en instructiekaarten voor docenten en vrijwilligers

Docenten en vrijwilligers kunnen de Verkiezingskrant gebruiken om over de verkiezingen te praten. En zij kunnen de krant gebruiken om in een lessituatie te oefenen met lezen. In de lesbrief staan handige tips en instructies hoe je dat kunt doen. In de bijbehorende Instructiekaarten staan aanwijzingen om het begeleiden bij lezen goed te laten verlopen.

Waar vind ik de krant?

De krant, lesbrief en instructiekaarten kun je gratis downloaden en bekijken op onze webpagina: www. lezenenschrijven.nl/verkiezingen.
Taalaanbieders krijgen gratis een exemplaar toegestuurd. Meer exemplaren nodig? Bijbestellen kan via de website van ProDemos.

Anouk Raterink

Anouk Raterink

Adviseur
Esther van der Vrande

Esther van der Vrande

Senior Adviseur