De Verkiezingskrant in gewone taal gaat over de verkiezingen voor de Tweede Kamer op woensdag 22 november 2023. Het is een krant met heldere informatie in begrijpelijke taal. Je kunt hem lezen of downloaden via onze website, of papieren exemplaren bestellen via de website van ProDemos.

Duidelijke uitleg

Stemmen is extra lastig als je niet zo goed kunt lezen. Dan is het bijvoorbeeld moeilijk om op internet op te zoeken waar politieke partijen nu precies voor staan. Of om een stembiljet te begrijpen. Daarom ontwikkelden we samen met ProDemos de Verkiezingskrant in gewone taal. De krant heeft het Keurmerk Gewone Taal dat is toegekend door Stichting Makkelijk Lezen. Dit betekent dat de informatieve krant begrijpelijk is voor veel mensen.

Wat staat er in de krant?

  • Wat doet de Tweede Kamer?
  • Hoe weet je welke partij bij je past?
  • Stemmen: hoe doe je dat?
  • Stemmen: wat mag wel en wat mag niet?

Ook vertellen Taalambassadeurs waarom zij wel of niet stemmen en hoe zij hun keuze maken. “Je hebt stemrecht, maar ik vind eigenlijk dat je verplicht bent om mee te denken over wat Nederland mooi of goed maakt.”

Lesbrief en instructiekaarten voor docenten en vrijwilligers

Docenten en vrijwilligers kunnen de Verkiezingskrant gebruiken om over de verkiezingen te praten. En zij kunnen de krant gebruiken om in een lessituatie te oefenen met lezen. In de lesbrief staan handige tips en instructies. De instructiekaarten geven aanwijzingen voor het begeleiden bij lezen.

Waar vind ik de krant?

De krant, lesbrief en instructiekaarten kun je gratis downloaden en bekijken op onze webpagina: lezenenschrijven.nl/verkiezingen.
Taalaanbieders krijgen gratis een exemplaar toegestuurd. Heb je er geen gehad of wil je meer exemplaren? Bijbestellen kan via de website van ProDemos.