Voor hele gewone dingen heb je tegenwoordig vaak digitale vaardigheden nodig. Denk bijvoorbeeld aan: het bestellen van een pizza, het versturen van een foto in WhatsApp, het inschrijven voor een huurwoning, het aanvragen van toeslagen of bijvoorbeeld online solliciteren. 

De boekjes bij Succes! Digitale vaardigheden 

In alle boekjes staan opdrachten die passen bij de dagelijkse praktijk van deelnemers. Bijvoorbeeld: 

  • Voor het eerst op je smartphone  
  • Op het internet 
  • Een mailtje! 
  • Video-bellen op je computer 

Zo kunnen deelnemers hun digitale vaardigheden verbeteren aan de hand van thema’s die zij interessant vinden. Begeleiders en deelnemers kiezen samen de thema’s en opdrachten. De boekjes kun je per niveau in willekeurige volgorde gebruiken.  

Alle Succes!-boekjes hebben dezelfde opbouw: 

  • Vooruitkijken ‘Kiezen wat je wil doen’ 
  • Uitvoeren ‘De oefeningen’ 
  • Terugkijken 

Achterin elk boekje staan algemene aanwijzingen voor de begeleider, de antwoorden per opdracht en tips bij de opdrachten. 

Er zijn in totaal dertien boekjes op twee niveaus: Instroom en Basisniveau 1, verdeeld over de vijf verschillende domeinen: Het gebruik van ICT-systemen, Beveiliging, Privacy en gezondheid, Informatie zoeken, Informatie verwerken en Digitaal communiceren. De eerste tien boekjes zijn mede mogelijk gemaakt door het KPN Mooiste Contact Fonds

De e-learning bij Succes! Digitale vaardigheden 

Naast de boekjes is ook een e-learning ontwikkeld. Daarmee kunnen de deelnemers sommige onderwerpen uit de boekjes ook digitaal oefenen. Bekijk hier de e-learning

De Basishulp bij Succes! Digitale vaardigheden 

Omdat elke deelnemer eigen problemen heeft met digitale vaardigheden, vind je in de Basishulp extra uitleg over veel voorkomende problemen en oefensuggesties op een A4’tje. De Digitaalkaarten geven extra ondersteuning op verschillende niveaus: Instroom en Basisniveau 1.

Bijvoorbeeld over: 

  • Een foto versturen in WhatsApp 
  • Een veilig wachtwoord onthouden 
  • Videobellen 

De Digitaalkaarten zijn bedoeld als extra uitleg, extra houvast en ondersteuning voor de deelnemer bij de boekjes. Een begeleider kan een Digitaalkaart kiezen waar de deelnemer op dat moment het meeste baat bij heeft. Zo kan hij maatwerk geven. Op de voorkant van de kaarten staan steeds voorbeelden met uitleg voor de deelnemer. Op de achterkant staan oefensuggesties en soms verwijzingen naar websites van Oefenen.nl met extra oefeningen voor de begeleider.  

De methode Succes! 

Succes! Digitale vaardigheden is onderdeel van de methode Succes! Met deze methode oefenen deelnemers samen met een begeleider met lezen, schrijven, spreken, rekenen en/of digitale vaardigheden. Succes! is beschikbaar op verschillende niveaus. 

De methode bestaat uit: 

Bekijk hier de titels van alle Succes!-boekjes

Aan de slag met Succes!?

De boekjes van Succes! en de bijbehorende Basishulpen kun je bestellen via de webwinkel van Boom NT1: www.nt1.nl.

Wil je als vrijwilliger of begeleider aan de slag met Succes! Digitale vaardigheden? Dan moet je eerst de Basistraining Taal voor het leven volgen en daarna de verdiepende module ‘Digitale vaardigheden’. Informeer hiernaar bij je organisatie. Of mail je vraag naar info@lezenenschrijven.nl

Heb je nog vragen?

Neem contact op.

Ellen Pattenier