Deze speciale Libelle heeft een lager taalniveau en een eenvoudigere vormgeving. Het blad verschijnt in een oplage van 100.000 exemplaren en is gratis. De Nationale Postcode Loterij maakt deze editie mogelijk. Libelle is het allereerste Nederlandse mediamerk dat zo uitgebreid aandacht vraagt voor de aanpak van laaggeletterdheid.

Bestellen

Helaas is het niet meer mogelijk om deze speciale uitgave van de Libelle te bestellen. 

Hoe te gebruiken 

U kunt de Libelles neerleggen op ontmoetingsplekken zoals een balie, leestafel of in een wachtruimte. De Libelles zijn ook te gebruiken in een lessituatie. Docenten en vrijwilligers kunnen het blad gebruiken om te praten over onderwerpen zoals eten, mode en reizen én om te oefenen met lezen. 

Leesplezier 

Hoofdredacteur Hilmar Mulder is trots op de samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven. “Wij gunnen álle vrouwen Libelle-leesplezier. Met deze speciale editie kan iedereen die beter wil leren lezen en schrijven, ervaren hoe leuk en ontspannend het is om door een tijdschrift te bladeren.” Libelle ging daarbij niet over één nacht ijs. “Onze eindredacteuren leerden in een cursus van de stichting hoe je teksten ‘hertaalt’ naar A2/B1-niveau (mbo). We pasten de vormgeving aan en we hebben de inhoud in overleg met een groep van ex-laaggeletterden bepaald. En natuurlijk vertelt Anita Witzier, ambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven, over haar leven en werk.” 

Bewustwording

Ook Geke van Velzen, onze directeur-bestuurder, is heel blij met dit initiatief. “Het is fantastisch dat het grootste multimediale vrouwenmerk van Nederland zich zó inzet voor de aanpak van laaggeletterdheid. En dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij kan deze speciale editie gerealiseerd worden. Het blad gaat naar onder meer duizenden bibliotheken, gemeentehuizen, huisartsenpraktijken, leesmappen, roc’s en vrijwilligersorganisaties. Die zijn actief in vrijwel elke wijk, dorp en stad. Met het blad bereiken we niet alleen de mensen die moeite hebben met taal, maar ook hun buren, collega’s, familie, enzovoorts. Zo zorgt de Libelle - Extra makkelijk te lezen voor meer bewustwording over laaggeletterdheid en over het belang van een toegankelijke samenleving. Een samenleving wordt namelijk sterker als iedereen kan meedoen.”