De aanpak is gericht op lager opgeleide volwassenen die willen werken aan een gezonder gewicht en moeite hebben met taal, en daardoor met het verwerken van informatie. Voel je goed! wordt succesvol ingezet in Geldrop. Marjolein Lucassen, coördinator Vluchtelingenwerk LEVgroep Geldrop-Mierlo en Nicolette en Annet, begeleiders van de cursus, leggen uit hoe ze dat doen.

Fitter en energieker

De cursisten bespreken net wat ze hebben veranderd in hun voedingspatroon als ik binnenkom om mee te kijken. “Minder olie gebruiken bij het koken, minder suiker in de thee. Ik ben niet afgevallen, maar ik voel me wel fitter en energieker.”

Taal én kennis over gezond leven

De cursisten komen uit Syrië. Zij hebben de inburgering afgerond en wilden meer leren. Marjolein: “De ene cursist wilde op taalniveau B1 komen, de andere wilde weten hoe ze gezonder kon leven. Nu, drie maanden later, vindt iedereen juist die combinatie interessant; ze verbeteren hun taalvaardigheid en weten inmiddels veel meer over koolhydraten, wat suiker doet met je lichaam en hoe je etiketten moet lezen. Ze leren hoe ze gezonde keuzes kunnen maken voor zichzelf en hun gezin, en bijna allemaal willen ze inmiddels wel een paar kilootjes kwijt.”

Cultuurverschil

Dat is niet vanzelfsprekend, want overgewicht werd niet door alle cursisten als iets ongezonds gezien. Annet: “Dat is een cultuurverschil. De man van een van de cursisten wilde eigenlijk niet dat zijn vrouw af zou vallen, hij vond haar mooi zo. En door rijkelijk te koken kun je laten zien dat je welvarend bent. Die overvloed was er in de laatste jaren in Syrië niet. En het leven is hier wat meer naar binnen gericht dan in hun thuisland. Dus afvallen is zeker niet het doel van deze cursus, maar wel gezonde keuzes maken en meer bewegen, erop uit.”

Behoefte aan kennis en openheid

De cursus is ontwikkeld voor laagopgeleide Nederlandstalige volwassenen. Nicolette: “We merken dat het ook heel goed aansluit bij anderstaligen. Zij hebben echt behoefte aan meer kennis over gezondheid. En soms hebben ze de kennis wel maar kennen ze de Nederlandse woorden niet om iets duidelijk te maken. Ook is het in hun cultuur niet zo gebruikelijk als in Nederland om openlijk te spreken over je problemen. Dat kan in zo’n groep wel.”

Echt effect

Het sociale aspect is belangrijk voor de deelnemers. Annet: “Ze zijn veel bezig met zorgen voor hun gezin en dit is iets dat ze echt voor zichzelf doen. De zeven cursisten komen trouw iedere week dus dat zegt genoeg.” De vrijwilligers vinden het heel leuk om de cursus te begeleiden. Nicolette: “Het is een heel fijne groep, het klikt onderling. Je ziet echt dat ze bewust worden, ze houden bijvoorbeeld een eetdagboek bij en stellen doelen. Wij begeleiden ze in het zetten van kleine stappen, op weg naar hun doel. Het materiaal is makkelijk in het gebruik, er zit een goede opbouw in. De deelnemers gaan steeds actiever deelnemen en durven meer te vragen.”

Meer weten?

Een andere gemeente waar Voel je goed! succesvol wordt ingezet is in Oudenbosch. Wilt u meer weten over het lokale taalnetwerk in Helmond-De Peel? Neem dan contact op met Astrid Daelmans via astriddaelmans@lezenenschrijven.nl.