De Groningse gemeente Westerkwartier heeft sinds 2020 – net als alle andere Nederlandse gemeenten – de regierol in de aanpak van laaggeletterdheid. Maar eigenlijk werken ze met onze ondersteuning al veel langer zo. Wethouder Elly Pastoor: “Laaggeletterdheid pak je niet alleen aan. Dat moet je met z’n allen doen.”

In de gemeente Westerkwartier gebeurt veel om laaggeletterdheid aan te pakken. Zo zijn er vier Taalhuizen en zetten ze de Taalmeter actief in. Ook volgen gemeenteambtenaren een intern taalprogramma om duidelijk te communiceren. Het is nog maar een greep uit alles wat ze doen. Om dit allemaal te realiseren blijkt samenwerken het toverwoord.

Kansengelijkheid bevorderen

Elly Pastoor: “In onze gemeente bevorderen we kansengelijkheid. De aanpak van laaggeletterdheid is daar onlosmakelijk mee verbonden. Want met verminderde basisvaardigheden loop je in onze complexe samenleving op zoveel onderdelen vast. Om dat te voorkomen beginnen we al op jonge leeftijd. En knopen we alle haakjes aan elkaar. Binnen onze aanpak Gelijke kansen voor 0- tot 23-jarigen werken onder andere kinderdagverblijven, sportverenigingen, de GGD, onderwijsinstellingen en de gemeente samen. Stichting Lezen en Schrijven ondersteunt dit integrale programma met kennis, materialen en ervaring.”

Laaggeletterden bereiken

Ook in de aanpak voor volwassenen die laaggeletterd zijn zoekt de gemeente Westerkwartier naar verbinding. Onze adviseur Linda Hageman: “De belangrijkste vraag van deze gemeente was een paar jaar geleden: Hoe bereiken we laaggeletterden? Het antwoord bleek samenwerken met andere organisaties. Ik ondersteunde bij het opzetten van een taalnetwerk waar onder andere de gemeente, de bibliotheek, het ROC, Humanitas en welzijnsorganisaties aan verbonden zijn. Doordat we alle medewerkers hebben getraind in het herkennen en doorverwijzen van laaggeletterden, zijn deze organisaties nu vindplaatsen voor mensen die moeite hebben basisvaardigheden.”

Elly Pastoor: Aernout Steegstra | Rudie Wiersma Fotografie

In onze gemeente bevorderen we kansengelijkheid. De aanpak van laaggeletterdheid is daar onlosmakelijk mee verbonden.

– Elly Pastoor

Sterke infrastructuur

Dat de infrastructuur voor laaggeletterdheid in de gemeente Westerkwartier zo sterk staat, is wat Linda betreft ook te danken aan de inzet van Elly Pastoor. Linda: “Elly is erg betrokken bij de uitvoerende partners en de laaggeletterden zelf. Mede door haar harde werk is laaggeletterdheid in deze gemeente geen los zand, maar onderdeel van alle beleidsterreinen.”

Regionaal versterken

De gemeente Westerkwartier is onderdeel van arbeidsmarktregio (AMR) Groningen. Ook in de AMR weten ze dat je samen meer bereikt dan alleen. Daarom werken ze ook op regionaal niveau samen. Linda: “Wij adviseren en ondersteunen niet alleen lokaal, maar ook regionaal. In deze AMR doen we dat bijvoorbeeld rond de inzet van Taalambassadeurs. En bij het behalen van de doelstellingen die de AMR heeft gekoppeld aan de decentralisatiemiddelen. Ook startten we een paar jaar geleden met kennissessies voor gemeenteambtenaren uit de hele AMR. Inmiddels organiseren we die samen met de AMR en ondersteunen we inhoudelijk. Door op deze manier regionaal samen te werken vergroot je lokaal de impact op de aanpak van laaggeletterdheid.” 

Vraagbaak

Het is wat Elly betreft heel logisch dat AMR Groningen en de gemeente Westerkwartier in de aanpak van laaggeletterdheid met ons samenwerken. Elly: “Stichting Lezen en Schrijven heeft de afgelopen jaren zoveel deskundigheid opgebouwd. We zouden gek zijn als we daar geen gebruik van zouden maken. Linda is echt mijn vraagbaak op het gebied van basisvaardigheden. Van advisering en inhoudelijke ondersteuning bij beleidsontwikkeling en beleidsuitvoering tot praktische hulp bij de inzet van materialen als Voel je goed!, we kunnen overal voor bij haar terecht. Tegen alle gemeenten die nog niet met de stichting samenwerken zou ik daarom zeggen: nodig eens een adviseur uit. Het levert zoveel op!” 

 

Foto Elly Pastoor: Aernout Steegstra | Rudie Wiersma Fotografie 

Benieuwd wat wij voor jouw gemeente kunnen betekenen?

Neem contact op met de adviseur in jouw regio. Naar de adviseurs