Algemene informatie

Elk jaar zijn er duizenden mensen die de stap zetten om beter te leren lezen, schrijven en rekenen. Om weer mee te kunnen doen in de samenleving. Al deze Taalhelden verdienen een podium. Daarom reiken wij jaarlijks de Taalheldenprijs uit. Op 19 juni reikt H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden deze prijs voor de negende keer uit. De Taalheldenprijs is een cadeau geweest aan Prinses Laurentien toen ze in 2014 terugtrad als bestuursvoorzitter van de Stichting Lezen en Schrijven. De prinses koos er toen voor om niet haar naam te verbinden aan de prijzen, maar de focus te leggen op degenen om wie het gaat, de Taalhelden. Met het uitreiken van de Taalheldenprijs geeft zij de Taalhelden en hun verhaal een podium. Zodat zij met hun verhaal weer vele anderen kunnen inspireren.  

Op woensdag 19 juni 2024 reikt H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden de Taalheldenprijs uit. Dat doet ze tijdens een feestelijk evenement.  

Het doel van de prijs is mensen die heel hard werken om beter te leren lezen, schrijven, rekenen of om te gaan met de digitale wereld van vandaag een podium te geven. We willen hun verhalen vertellen aan een groot publiek zodat zij anderen kunnen inspireren.

Vanaf 2015 reiken we jaarlijks de Taalheldenprijs uit. In 2021 vond er vanwege de coronamaatregelen geen uitreiking plaats. Dit jaar reiken we de prijs voor de negende keer uit. 

Taalhelden zijn mensen die hard werken aan het verbeteren van hun eigen basisvaardigheden. Een Taalheld is iemand die heel hard werkt om beter te leren lezen, schrijven, rekenen of om te gaan met de digitale wereld van vandaag. Een Taalheld is inspirerend, een aanpakker, verbindend en actief.

De jury kiest uit alle nominaties een landelijke Taalheld. De Taalheld 2024 ontvangt een cheque ter waarde van 2.500 euro. Dit bedrag kan hij of zij besteden aan activiteiten om basisvaardigheden te verbeteren. Daarnaast wordt er een Publieksprijs uitgereikt in de vorm van een beker. 

Achmea en de Nationale Postcode Loterij maken de uitreiking van de Taalheldenprijs mede mogelijk. Dankzij hen kunnen we Taalhelden extra in het zonnetje zetten

De Publieksprijs wordt uitgereikt op basis van stemmen. Zodra de 12 genomineerden (één per provincie) bekend zijn, kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete Taalheld. Lees meer hierover bij het onderdeel ‘Publieksprijs’.

Nomineren en stemmen

Iedereen kon zijn of haar Taalheld nomineren van 13 maart t/m 5 april.

Je kon iedereen nomineren die nu les heeft (of maximaal 5 jaar geleden les heeft gehad) om basisvaardigheden te verbeteren. Een Taalheld is inspirerend, een aanpakker, verbindend en actief. Het is iemand die heel hard werkt om beter te leren lezen, schrijven, rekenen of om te gaan met de digitale wereld van vandaag? 

Uit alle nominaties kiest de selectiecommissie per provincie 1 genomineerde. Uit deze 12 Taalhelden wordt door de jury één landelijke Taalheld gekozen.

De jury wordt op dit moment samengesteld. Zodra bekend is wie hierin zitten, stellen we op de website www.taalheld.nl de jury voor.  

Publieksprijs

De genomineerde Taalhelden de 12 provincies maken ook kans op de Publieksprijs. Van 8 mei tot en met 8 juni kan iedereen in Nederland via de website www.taalheld.nl stemmen op zijn of haar favoriet. De Taalheld met de meeste stemmen van het publiek wint de Publieksprijs. Dit is een extra prijs die naast de juryprijs wordt uitgereikt. 

Met de Publieksprijs geven we extra waardering aan mensen, die op latere leeftijd nog de stap zetten om te leren lezen, schrijven, rekenen of omgaan met de digitale wereld van vandaag. Hun persoonlijke verhaal en emoties maken duidelijk wat de gevolgen voor iemands leven zijn als hij of zij moeite heeft met deze basisvaardigheden. Deze verhalen vertellen we graag in heel Nederland. Mensen kunnen stemmen op hun eigen favoriete Taalheld.  

Op de website www.taalheld.nl staan vanaf 8 mei de verhalen van alle 12 genomineerde Taalhelden. 

Van 8 mei tot en met 8 juni kan je op www.taalheld.nl stemmen op je favoriete Taalheld. 

Uitreiking

De uitreiking is op woensdag 19 juni. De locatie is op dit moment nog niet bekend. Het wordt een besloten, feestelijk evenement.  

De prijsuitreiking van de Taalheldenprijs is een besloten evenement. Voor de uitreiking nodigen we onder meer de genomineerde Taalhelden met hun genodigden, eerdere winnaars van de Taalheldenprijs, Taalambassadeurs en partnerorganisaties uit.  

Media

Voor alle mediaverzoeken en interviewaanvragen kan je contact opnemen met persvoorlichter Jan-Willem Heijkoop. Hij is bereikbaar op het nummer 06 – 29 08 86 54 en via het e-mailadres pers@lezenenschrijven.nl

Nieuw dit jaar

Dit jaar hebben we de Taalheldenprijs wat anders ingericht. We reiken de Taalheldenprijs uit aan een persoon die zelf op latere leeftijd beter heeft leren lezen, schrijven, rekenen of om te gaan met de digitale wereld van vandaag. Er wordt zowel een juryprijs als een geldprijs uitgereikt. 

Daarnaast ontvangt de vrijwilliger of begeleider die betrokken is bij de Taalheld die de juryprijs wint ook een prijs. Hiermee geven we ook aandacht aan het verhaal van vrijwilligers en begeleiders die ervoor zorgen dat Taalhelden zich kunnen ontwikkelen. 

In eerdere edities reikten we prijzen uit in 3 categorieën Cursist, Begeleider en Bruggenbouwer. Hierboven kon je al lezen dat we dit voor de categorieën Cursist en Begeleider anders hebben ingericht. De categorie Bruggenbouwers trekken we los dit jaar. Deze categorie wordt opnieuw ingericht en reiken we in 2025 uit. Houd onze website en social media in de gaten voor meer informatie hierover.