Begin dit jaar startten we samen met Stichting ABC de inspiratiesessies begrijpelijke overheidscommunicatie. We brengen een digitaal bezoek aan elke provincie. Zo inspireren we beleidsambtenaren en communicatiemedewerkers door het hele land met interactieve workshops en verhalen van ervaringsdeskundigen. Met inzichten, tips en informatie activeren we de deelnemers om in hun gemeente actief aan de slag te gaan met eenvoudig schrijven. Inmiddels hebben we ambtenaren in zes provincies geïnspireerd. Na de zomervakantie vervolgen we onze digitale rondreis in het noorden van het land; Groningen en Friesland!

Duidelijke taal voor iedereen 

“Professionals zeggen altijd dat ze het zo moeilijk vinden om in Jip en Janneke taal te schrijven, maar dát vragen we niet. Het moet niet kinderachtig, maar gewoon duídelijke taal zijn. Wij weten hoe moeilijk het is om te vragen om hulp, maar nu zijn wij degene die jullie kunnen helpen”, vertelt Taalambassadeur Addy tijdens één van de sessies. Vaak zijn teksten van de overheid voor veel mensen nog te ingewikkeld. Schrijven op B1-niveau is al een verbetering, maar helaas is ook dat nog te moeilijk voor laaggeletterden. En wat blijkt? Ook mensen die goed lezen en schrijven, lezen liever een brief in eenvoudigere taal. Wanneer je teksten eenvoudiger schrijft, heeft iedereen daar voordeel van! Tijdens één van de workshops leren deelnemers hoe ze moeilijke zinnen kunnen omzetten naar eenvoudigere taal. Dit doen ze met hulp van onze factsheet Eenvoudige taal voor laaggeletterden

“Goed om weer eens stil te staan dat wat eenvoudig lijkt niet altijd eenvoudig is! Duidelijke taal moet voor iedereen duidelijk zijn.”

– deelnemer sessie

Taalambassadeurs denken mee 

In elke provincie laten ervaringsdeskundigen van Stichting ABC zien hoe belangrijk het is hen te betrekken bij begrijpelijke communicatie. Zij nemen bijvoorbeeld een brief van de overheid of gemeente onder de loep. Taalambassadeur Theo: “Het lettertype is te klein, en ik zie nog een paar zinnen die beter en korter kunnen.” In de workshop vertellen zij over hun ervaringen in testpanels. Deze testpanels bespreken brieven en geven ook advies over websites en filmpjes. Taalambassadeur Hans geeft een voorbeeld: “De gemeente had een website van 1500 pagina's. Zelfs de wethouder kon de informatie over hondenbelasting niet goed vinden. We hebben de website bekeken en nu zijn het nog maar 150 pagina's.” De deelnemers krijgen verder nog concrete tips en handvatten over hoe ze ervaringsdeskundigen kunnen inzetten en hoe ze zelf een testpanel kunnen opzetten. 

“Heel verhelderend om van de ervaringsdeskundigen te horen. Dat maakt het probleem veel sprekender en concreter. Je kan je er zo beter bij voorstellen waar mensen tegenaan lopen.” 

– deelnemer sessie

Praktijkvoorbeelden uit de provincie 

Tijdens de sessie is er ruimte om praktijkvoorbeelden van gemeenten en andere organisaties uit te wisselen. Zo liet Truus van der Meer (ondersteuner ABC Brabant) tijdens de inspiratiesessie voor de provincie Brabant zien hoe zij een taalpanel hebben opgezet in Breda. In de provincie Drenthe vertelde Alice Hulleman (woningcorporatie Domesta) hoe zij eenvoudiger zijn gaan communiceren met hun klanten in 'buurman-stijl'. Marleen Oost (Gemeente Coevorden) gaf voorbeelden van hoe zij binnen de gemeente ‘klinkende taal’ hebben ingezet. Ze werken nu met taalcoaches op de werkvloer. 

Wilt u ook meedoen? 

Na de zomer vervolgen we onze digitale rondreis door de rest van Nederland. Benieuwd wanneer de volgende sessies zijn? Kijk dan op www.lezenenschrijven.nl/inspiratiesessies. Meld u alvast aan voor de sessie in uw provincie. Uw collega's en samenwerkingspartners zijn ook van harte welkom. 

Direct Duidelijk Brigade 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Direct Duidelijk Brigade van (demissionair) staatssecretaris Knops. De online sessies zijn bedoeld voor zowel lokale als provinciale ambtenaren en communicatiemedewerkers.  

Vragen?

Neem contact op met een van onze adviseurs.
Esther van der Vrande

Esther van der Vrande

Senior Adviseur