Alles wordt duurder. De boodschappen, de sportschool, de energierekening… Met de methode Succes! kunnen vrijwilligers mensen die moeite hebben met basisvaardigheden helpen bij hun geldzaken. Zodat ze overzicht hebben en weten hoe ze er financieel voor staan. Cursisten verbeteren tegelijkertijd hun taal-, reken- en digitale vaardigheden. Adviseurs Ellen Pattenier en Reint van der Vlis: “Het is een gemiste kans als je hier geen gebruik van maakt.”   

Wat houdt de methode Succes! in?

Ellen: “Met de methode Succes! verbeteren cursisten hun basisvaardigheden aan de hand van een thema dat ze interessant vinden. We hebben zo’n 90 Succes!-boekjes, allemaal met een ander onderwerp en bijpassende opdrachten. Mensen die willen leren bepalen samen met een vrijwilliger met welk boekje ze aan de slag gaan. Door de stijgende prijzen kunnen cursisten nu mooi kiezen voor ‘Gas en stroom’ en ‘Wat kost het?’.” 

Wat is de kracht van de methode Succes!? 

Ellen: “Dat alle Succes!-boekjes over het dagelijks leven gaan. Cursisten verbeteren dus hun basisvaardigheden én leren inhoudelijk iets waar ze gelijk wat aan hebben. We proberen daarbij de praktijk altijd zo dicht mogelijk te benaderen. Als iemand bijvoorbeeld wil leren hoe WhatsApp werkt, dan gaan we uit van de telefoon die hij of zij heeft. Want wat heb je eraan als je weet hoe je kunt appen op een iPhone, maar zelf een Samsung hebt?” 

Reint: “Daar komt bij dat we in de Succes!-boekjes basisvaardigheden in samenhang aanbieden. Je kunt taal, rekenen en digitale vaardigheden namelijk niet los zien. Het overlapt elkaar. Kijk bijvoorbeeld naar de huidige hoge energieprijzen. Als je wilt weten wat dat concreet voor jou betekent moet je de e-mails van je energieleverancier kunnen lezen. Én de app kunnen downloaden waarop je je verbruik kunt zien. Maar ook kunnen uitrekenen hoeveel je per maand extra opzij moet zetten om de energierekening te kunnen betalen. In de Succes!-boekjes komt dat allemaal aan bod.”  

Omdat de stijgende energieprijzen nu voor iedereen zo’n belangrijk onderwerp is, schreven jullie eerder al informatie over de regelingen voor energie in eenvoudige taal. Jullie ontwikkelen ook nog een Lesbrief. Wat kunnen we daarvan verwachten? 

Reint: “Met de Lesbrief zetten we een stap extra om docenten, vrijwilligers en daarmee mensen die moeite hebben met basisvaardigheden aan de slag te laten gaan met een actueel thema. In dit geval dus de stijgende energieprijzen. In de Lesbrief vind je net als in de Succes!-boekjes oefenmateriaal. Maar je leest er ook over welke onderwerpen je het allemaal met cursisten kunt hebben. Zoals: Waarom gaat de prijs van gas en stroom omhoog? Wat kun je zelf thuis doen om energie te besparen? En er staat in wat als docent goed is om voorafgaand aan een les over dit onderwerp uit te zoeken. Zoals welke regelingen er zijn in de gemeente waar jouw cursisten wonen. We geven uitleg in begrijpelijke taal en verwijzen naar websites met meer informatie. Met deze Lesbrief heb je als docent of vrijwilliger dus alles in huis voor een les over de stijgende energieprijzen.” 

Wanneer komt de Lesbrief uit?

Ellen: “We zijn er nu druk mee aan de slag en gaan uit van eind januari 2023. Wil je voor die tijd al met cursisten met dit onderwerp aan het werk? Gebruik dan de Succes!-boekjes over dit thema. Ondanks dat we die al eerder ontwikkelden, zijn ze actueler dan ooit.”

Bekijk hier de titels van alle Succes!-boekjes

Wil je aan de slag met Succes!? 

De boekjes van Succes! en de Basishulpen zijn te verkrijgen via de webwinkel van BoomNT1, www.nt1.nl.

Wil je als vrijwilliger of begeleider aan de slag met de methode Succes!? Dan moet je eerst de Basistraining Taal voor het leven volgen en daarna een verdiepende module. Informeer hiernaar bij je organisatie waar je (als vrijwilliger) aan verbonden bent. 

Meer informatie over de methode Succes!

De methode Succes! bestaat uit Succes! Taal, Succes! Rekenen en Succes! Digitale vaardigheden. In totaal zijn er zo’n 90 Succes!-boekjes, onderverdeeld in de thema’s gezin/dagelijks leven, gezondheid, geld en werk. Er is ook een indeling op niveau: instroom, 1F en 2F. Alle Succes!-boekjes hebben dezelfde opbouw (vooruitkijken, uitvoeren, terugkijken) en bevatten opdrachten die passen bij het onderwerp waarover iemand wil leren. Je kunt de boekjes in willekeurige volgorde gebruiken. Achter in elk boekje staan aanwijzingen voor de taalvrijwilliger over de begeleiding van de cursist bij de opdrachten. Ook hebben we een Basishulp Taal, Basishulp Rekenen en Basishulp Digitale vaardigheden met extra uitleg over veelvoorkomende problemen en oefensuggesties op een A4’tje. Zo maken we maatwerk mogelijk.

Reint van der Vlis

Adviseur

Ellen Pattenier