Basisvaardigheden tijdens de koffie of lunch 

Organiseer een koffiemoment of lunch met letters en cijfers als thema. Bak letterkoekjes, zorg voor een pan soep met lettervermicelli en bespreek met elkaar op welke manier jullie te maken krijgen met lage basisvaardigheden. En hoe jullie daar mee om kunnen gaan. Nodig bijvoorbeeld een spreker uit zoals een Taalambassadeur van Stichting ABC of een taalcoördinator uit het lokale Taalhuis. Een van onze regionale adviseurs kan met je meedenken. 

In de communicatie Toolkit kun je meerdere communicatiematerialen downloaden. Ook zijn er verschillende factsheets beschikbaar.

TaalQuiz 

Test de kennis van je vrienden of collega’s op het gebied van taal, rekenen en digitale vaardigheden met deze quizvragen. Leuk voor tijdens een (online) vrijdagmiddagborrel, een bijeenkomst in de bibliotheek of als afsluiter van een lezing over laaggeletterdheid.  

Je kunt de quiz zowel offline als online spelen. Zet voor een online versie de quizvragen in Kahoot of in Mentimeter. Ben je met een grote groep? Deel de deelnemers dan op in teams. Veel succes! 

Kennisquiz basisvaardigheden - Week van lezen en schrijven

Is makkelijk schrijven makkelijk? 

Veel geschreven teksten zijn moeilijk te begrijpen voor mensen die moeite hebben met basisvaardigheden. Brieven en teksten aanpassen is een van de eerste en meest effectieve stappen die je als organisatie kan nemen. Maar waar begin je precies? Deel tijdens de Week de factsheet eenvoudige taal met collega’s en deel elke dag een schrijfweetje via mail of intranet. Of pak het groots aan en organiseer een “brievenwasserette” waarin je samen met een panel ervaringsdeskundigen moeilijke brieven en teksten uit jouw organisatie gaat verbeteren. 

Concept stappenplan Brievenwasserette

Escape game basisvaardigheden 

Hoe is het om moeite te hebben met basisvaardigheden? Welke invloed heeft dit op iemands leven? Ervaar het zelf met de Escape caravan of Escape Koffer. De perfecte en ludieke gespreksstarter voor jullie team. Deze activiteiten zijn ontwikkeld door Raccoon Serious Games en zijn niet kosteloos. Natuurlijk kun je altijd contact opnemen met je regionale adviseur voor meer informatie en advies over een vervolg.  

Word vrijwilliger 

Enthousiast geworden? Dan kun je er aan denken om zelf of met collega’s taalvrijwilliger te worden. Doe de taalvrijwilligerscheck om te kijken of het iets voor je is. Je kan je aanmelden als vrijwilliger door te bellen met 0800-023 44 44.

Vragen?

Communicatie