Hoe ga je van een aanpak laaggeletterdheid naar concrete acties? Hoe betrek je de doelgroep daarbij? Wil je sparren met collega’s over hoe je laaggeletterden bereikt? Of praktijkvoorbeelden uitwisselen over hoe andere gemeenten de financiële middelen zo effectief mogelijk inzetten of hoe zij een integrale aanpak opzetten? Kortom, wil je - als ambtenaar - creatief en interactief met dit onderwerp aan de slag? Kom dan naar een van deze bijeenkomsten.

 

Voor wie? 

Deze bijeenkomst is voor gemeenteambtenaren die in hun gemeente de regie hebben op het thema laaggeletterdheid. Door uit te wisselen en van elkaar te leren, krijgen we samen meer inzicht in kwaliteit en effectiviteit. 

 

Waar en wanneer 

Ontmoeten, informatie brengen en halen en elkaar inspireren werkt het best ‘in het echt’. We zijn daarom heel blij dat we deze bijeenkomsten fysiek kunnen houden. 
U kunt zich aanmelden voor één van de volgende data en locaties: 

  • 23 mei in de Stadkamer, Zwolle (inschrijving gesloten)
  • 30 mei in het Onderwijsmuseum, Dordrecht (inschrijving gesloten)
  • 13 juni in House of Watt, Amsterdam 
  • 16 juni in The Student Hotel, Eindhoven 

De inloop is steeds om 13.00 uur. We starten om 13.30 en om 16.00 uur sluiten we af met een drankje. 

 

Aanmelden

Aanmelden voor een van deze bijeenkomsten kan via deze link

 

Bevestiging 

Twee weken voor de bijeenkomst waarvoor u zich heeft aangemeld, ontvangt u meer informatie over route, parkeren en eventuele coronaregels. 

 

Programma op hoofdlijnen 

Het doel van de bijeenkomst is om uit te wisselen en van elkaar te leren. Na een plenaire opening gaan we daarom uiteen in deelsessies. We hebben opgehaald wat de kennisbehoefte van lokale beleidsmakers zijn. Daaruit zijn de volgende thema’s naar voren gekomen. Je kunt deelnemen aan twee van deze sessies: 

1. Social design:  
Hoe kun je samen met laaggeletterden de aanpak laaggeletterdheid uitwerken? In deze sessie proef je aan de Change Labs en hoe daarin social design thinking wordt ingezet. Je krijgt ideeën mee voor wat deze aanpak in jouw gemeente kan brengen. 

2. Financiële middelen:  
Hoe zetten andere gemeenten hun middelen in? Waar zit de afbakening? Waar zit juist de verbinding met andere terreinen binnen het sociaal domein? Wissel uit en leer van de verschillende ervaringen. 

3. Vinden en bereiken van laaggeletterden:  
Dit is één van de grote uitdagingen in de aanpak van laaggeletterdheid. Naar aanleiding van een aantal concrete voorbeelden van gemeenten gaan we in gesprek: wat betekent dit voor de samenwerkingen die we zoeken? En wat neem je hieruit mee naar de praktijk? 

4. Integrale aanpak:  
Voor maximaal effect is een integrale aanpak binnen het sociaal domein cruciaal. Maar dit is niet zo gemakkelijk te realiseren. Hoe hebben anderen dit gedaan? Waarom werkte dat zo goed? Of wat hebben ze juist geleerd van waar het lastig liep? Luister en praat mee. 

 

Vragen

Heb je nog vragen? Mail dan naar Lidwien Fokkinga, organisator bij Stichting Lezen en Schrijven via events@lezenenschrijven.nl

 

Samenwerkende partners 

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door VNG, Divosa, Tel mee met Taal en Stichting Lezen en Schrijven.